Varför man inte ska dra ned på kolhydrater

Kolhydrater är en av de viktigaste energikällorna som kroppen behöver. Kolhydrater finns i sockerarter, stärkelse, kostfibrer och består av kol, syre och väte som kemisk förening. Kroppen omvandlar större delen av kolhydraterna till glukos som behövs för att förse cellerna med energi. Hjärnan är i behov av ungefär 100 gram glukos om dagen och kroppen använder glukos för att effektivt förbränna fett.

Jag anser att det daliga energiintaget bör bestå av minst 40-50% från kolhydrater. Om en person får i sig 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 200 och 250 gram kolhydrater. Ungefär 50 procent av kalorier som vi får i oss genom kosten kommer från kollhydrater. För överviktiga människor har det blivit omtyckt att utesluta kollhydrater från kosten i syfte till att gå ner i vikt, men det som dem missar är att man kan gå upp i vikt med vilken kost som helst, studier visar att en kost som innehåller lagom med kollhydrater kan hålla vikten stabilt och faktum är att äter vi mer än vi förbrukar går vi upp i vikt oavsett kost.

Snabba kolhydrater VS Långsamma kolhydrater (GI debatten)
NU TILL DEN VIKTIGA BITEN!!
Glykemiskt Index (GI) på kolhydrat spelar mindre, om någon roll, när det gäller påverkan på fettinlagring och fettförbränning. Vid en normal, blandad kost är den blodsocker- och insulinfrisättning som kolhydraternas GI har inte tillräcklig effekt för att påverka fettinlagring och fettförbränning över dygnet. Det är ingen ursäkt att äta sockersötat skräp - ju mer sådant kosten innehåller, desto mindre kaloriplats blir det över för näringsrika livsmedel som verkligen gör någon nytta för din kropp och dina träningsresultat.
Bra kolhydratkällor är pasta (särskilt fullkornsvarianterna), parboiledris och fullkornsris, kokt potatis, havregrynsgröt, rågflingegröt, All-Bran Plusflingor, grahamsgrynsgröt, müsli, korngryn, kornris, mjukt och grovt flerkornsbröd, matvete, bönor, linser och frukt.
För en klarare bild av detta bör man läsa:http://perceive.blogg.se/2011/june/deff-en-guide.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0